Φορμα εγγραφησ

Οι ηλεκτρονικές έγγραφες έχουν ολοκληρωθεί. Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας.

σχετικα

Ο Ναυτικός Όμιλος Σύρου στα πλαίσια των εκδηλώσεων της Ναυτικής Εβδομάδας, που θα γίνει στο νησί της Σύρου από 16 έως 23 Ιουνίου 2019, Διοργανώνει Αγώνες Κολύμβησης Ανοικτής Θάλασσας (Open Water).

Οι αγώνες θα διεξαχθούν την Κυριακή 23 Ιουνίου 2019 με το διακριτό τίτλο «Υδάτινος Δρόμος για το Φάρο».

Θα πραγματοποιηθούν δυο (2) Κολυμβητικές Διαδρομές των 1000μ και των 2500μ των οποίων η αποτύπωση θα γίνει με GPS και θα ορισθούν με σημαδούρες ύψους 1,50μ. και κυκλικής διατομής 0,90μ.

Αυτό ΔΕΝ ισχύει για όσους εγγράφονται  ή για όσους τακτοποιούν την καταβολή της συνδρομής συμμετοχής τους μετά την ημερομηνία αυτή.

Διαβάστε τη σχετική προκύρξη για περισσότερες πληροφορίες.

Λίγα λόγια για τη “γνωριμία” με το Φάρο

Ο Διάπλους Κολύμβησης διοργανώνεται προκειμένου οι κάτοικοι της Σύρου, της Ελλάδας και του εξωτερικού να γνωρίσουν την ιστορικότητα και διαχρονική αξία του Φάρου που αποτελεί μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομίας του Λαού μας..

Ο πέτρινος Φάρος στο Γαϊδουρονήσι (Διδύμη), απέναντι από την είσοδο του λιμανιού, είναι έργο του Βαυαρού αρχιτέκτονα Γιόχαν Ερλάχερ. Ο Φάρος του νησιού θεμελιώθηκε με βασιλική δαπάνη στις 25 Ιανουαρίου 1834 και η λειτουργία του σταθεροποιήθηκε στα 1844-47. Ο μνημειώδης χαρακτήρας του – ο κυλινδρικός του πύργος έχει ύψος 29,5 μέτρα και το εστιακό του ύψος είναι 68,3μ. – δεν δικαιολογείται από τη λειτουργία του, αφούm δεν είναι φάρος ακρωτηρίου. Συνδέεται με την πρώτη περιοδεία του βασιλιά Όθωνα στα νησιά του Αιγαίου το 1833 και την επιθυμία των Ερμουπολιτών να τονίσουν τη σημασία του λιμανιού και να κατοχυρώσουν τη θέση του στο εθνικό πλαίσιο. Ήταν ο πρώτος φάρος με περιστρεφόμενο μηχανισμό. Μαζί με τον φάρο των Σπετσών (1837), ανήκει σε ιδιαίτερο τύπο φάρων, με το φαρόσπιτο σε ισόγειο κτίσμα. Το μέγεθος και η εμβέλεια του τροφοδότησαν για χρόνια τη λαϊκή αφήγηση, ότι η λάμψη του διακρινόταν ακόμη και από τη Σμύρνη.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι ο Στυλιανός Λυκούδης υπήρξε ο εμπνευστής και αρχιτέκτονας του ελληνικού φαρικού δικτύου, που συνέδεσε το όνομά του με την ανάπτυξη αυτού. Γεννήθηκε στις 23 Μαρτίου του 1878, στην Ερμούπολη της Σύρου. Ήταν ήδη πλοίαρχος όταν υπέβαλε αναφορές και μελέτες στην υπηρεσία του για το σωστό φωτισμό των Ελληνικών ακτών.

Μετά από απίστευτα προβλήματα αρνήσεις και τις συνηθισμένες ελληνικές αρνητικές ιδιαιτερότητες κατάφερε να στήσει ένα από τα πιο τέλεια παγκοσμίως φαρικά δίκτυα δημιουργώντας παράλληλα την Ελληνική Υπηρεσία Φάρων που ήταν ίσως η πρώτη επίσημη Υπηρεσία φάρων στον Κόσμο. Ο Φάρος εντάχθηκε στο Ελληνικό φαρικό δίκτυο μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους το 1912-13.

Στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ένα μέρος του καταστράφηκε. Επισκευάστηκε το 1948 και από τότε λειτουργεί εκπέμποντας ένα λευκό φωτισμό κάθε 6 δλγ.