Σκοπός Ναυτικής Εβδομάδας

ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Αναβίωσης Ναυτικής εβδομάδας

Για το 2019 φορείς και σύλλογοι της Σύρου αποφάσισαν να αναβιώσουν την ‘’ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑ’’, έναν θεσμό που στο πέρασμα του χρόνου σταμάτησε.

Οι λόγοι της διακοπής της Ναυτικής Εβδομάδας είναι γνωστοί σε όλους και δεν χρήζουν αναφοράς.

Σχεδόν 10 χρόνια μετά ο ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΣΥΡΟΥ, ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ, ο ΔΗΜΟΣ ΣΥΡΟΥ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ, η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΣΥΡΟΥ, το ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΥΚΛΑΔΩΝ, το ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΣΥΡΟΥ,  ο ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ‘’Η ΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ’’, ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ  ΣΥΡΟΥ‘’ΑΓΚΥΡΑ’’ ,ο Α.Π.Σ ΔΡΟΜΕΙΣ Σύρου ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ, η ΕΝΩΣΗ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΏΝ ΝΑΥΤΙΚΟΥ και ο Ο.Ε.Θ.Α.  ως συνδιοργανωτές θα αναβιώσουν την ‘’Ναυτική Εβδομάδα 2019’’.

Την  Ναυτική Εβδομάδα αποφασίσαμε να την αφιερώσουμε για το 2019 στην Ελληνική Εμπορική Ναυτιλία.

Η  Ναυτική ιστορία της Σύρου είναι γνωστή σε όλη την Ελληνική Επικράτεια  για το ανθρώπινο δυναμικό,  που προσέφερε και προσφέρει στην Ελληνική Εμπορική Ναυτιλία.

Στην Σύρο υπάρχουν τα φυτώρια, σχολές Πλοιάρχων και Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, το Ναυπηγείο, τα μηχανουργία, που έδωσαν  εξειδικευμένα στελέχη και συνέβαλαν στην οργάνωση και την ανάπτυξη της Ελληνικής Ναυτιλίας.

Έχοντας μια βαριά κληρονομιά  και ιστορία, ενδεικτικά από  το 1861 όπου  ιδρύεται το Νεώριο, το πρώτο ναυπηγείο στην Νεότερη  Ελλάδα και διάφορα μικρά ναυπηγεία, όπου στις εγκαταστάσεις του κατασκευάζονται σχεδόν 80 πλοία το χρόνο.

 Σημείο αναφοράς για την ιστορία της Σύρου την  ναυπήγηση το 1854 του πρώτου Ελληνικού Ατμόπλοιου.

Η Σύρος συνεχίζει  να διατηρεί μέχρι σήμερα τα καρνάγια, τους ταρσανάδες, το Νεώριο, Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού και  ΕΠΑΛ Ναυτιλιακού τομέα.

Πολλά σχολεία που επισκέπτονται το νησί μας κατά την διάρκεια των εκπαιδευτικών εκδρομών,  γνωρίζουν από κοντά όλους αυτούς τους χώρους, μαθαίνουν την ιστορία τους  και μαζί με τις υπόλοιπες ομορφιές του νησιού μας γεμίζουν τις αποσκευές τους  με γνώσεις που δεν διδάσκονται στα σχολεία.

Σκοπός της Ναυτικής εβδομάδας είναι, να θυμηθούν οι παλαιότεροι και να μάθουν οι νεώτεροι   μέσω των εκδηλώσεων, τις αξίες και το βάρος της ιστορίας του νησιού μας που πρέπει να αναλάβουν και να συνεχίσουν.

Το φωτογραφικό υλικό το οποίο παρουσιάζεται στο site, δίνει την πλήρη εικόνα της ιστορίας της Σύρου   <<Μια εικόνα χίλιες λέξεις. >>

Εκ της Οργανωτικής Επιτροπής.