ΣΧΕΤΙΚΑ

με εμάς

Η ιστορια

Για το 2019 φορείς και σύλλογοι της Σύρου αποφάσισαν να αναβιώσουν την ‘’ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑ’’, έναν θεσμό που στο πέρασμα του χρόνου σταμάτησε. Η  Ναυτική ιστορία της Σύρου είναι γνωστή σε όλη την Ελληνική Επικράτεια  για το ανθρώπινο δυναμικό,  που προσέφερε και προσφέρει στην Ελληνική Εμπορική Ναυτιλία.

Στην Σύρο υπάρχουν τα φυτώρια, σχολές Πλοιάρχων και Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, το Ναυπηγείο, τα μηχανουργία, που έδωσαν  εξειδικευμένα στελέχη και συνέβαλαν στην οργάνωση και την ανάπτυξη της Ελληνικής Ναυτιλίας.

Έχοντας μια βαριά κληρονομιά  και ιστορία, ενδεικτικά από  το 1861 όπου  ιδρύεται το Νεώριο, το πρώτο ναυπηγείο στην Νεότερη  Ελλάδα και διάφορα μικρά ναυπηγεία, όπου στις εγκαταστάσεις του κατασκευάζονται σχεδόν 80 πλοία το χρόνο. Σημείο αναφοράς για την ιστορία της Σύρου την  ναυπήγηση το 1854 του πρώτου Ελληνικού Ατμόπλοιου.

Οι λόγοι της διακοπής της Ναυτικής Εβδομάδας είναι γνωστοί σε όλους και δεν χρήζουν αναφοράς.

Πολλά σχολεία που επισκέπτονται το νησί μας κατά την διάρκεια των εκπαιδευτικών εκδρομών,  γνωρίζουν από κοντά όλους αυτούς τους χώρους, μαθαίνουν την ιστορία τους  και μαζί με τις υπόλοιπες ομορφιές του νησιού μας γεμίζουν τις αποσκευές τους  με γνώσεις που δεν διδάσκονται στα σχολεία.

Σκοπός της Ναυτικής εβδομάδας είναι, να θυμηθούν οι παλαιότεροι και να μάθουν οι νεώτεροι   μέσω των εκδηλώσεων, τις αξίες και το βάρος της ιστορίας του νησιού μας που πρέπει να αναλάβουν και να συνεχίσουν.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΣΚΟΠΟΣ

Πίσω στο χρόνο

Οι λόγοι που οδήγησαν τους συριανούς της εποχής εκείνης να τις αναβιώσουν απλούστατος. Η Ερμούπολη αποτελούσε  το σημαντικότερο ελληνικό λιμάνι, διαθέτοντας δική της ναυτιλία, τελωνείο, καρνάγια και Νεώρια, καθώς τον πρώτο Ναυτικό Όμιλο στην Ελλάδα και το πρώτο Λύκειο Ελληνίδων.

Αθλοπαιδιές. κολυμβητικοί και κωπηλατικοί αγώνες, ψαράδικες βραδιές, χορευτικά, παραδοσιακή μουσική, σημαιοστολισμός πραγματοποιούνταν με συμμετοχή πλοίων και διαφόρων εργαζόμενων στην θάλασσα και στα καρνάγια.

Οργανωτική Επιτροπή

ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΣΥΡΟΥ

 
Χούλης Μιχάλης
Μαραγκός Αντώνης
 
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ
 
Μηλιός Γιώργος
Ρούσσος Ανάργυρος
 
ΔΗΜΟΣ ΣΥΡΟΥ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ/ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ
 
Κοσμάς Δημήτρης
Πρίντεζης Γουλιέλμος
 
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
 
Ρούσσος Φραγκίσκος
Βακονδίου Αλοισια – Αννα
 
ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΣΥΡΟΥ
 
Λιγοψυχάκη Χριστίνα
Βαρδαλάχου Ιωάννα
 
ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΄΄ Η ΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΄΄
 
Λούβαρη Σοφία
Ρενιέρη Αναστασία
 
΄΄ ΑΓΚΥΡΑ ΄΄ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΣΥΡΟΥ
 
Μηλιού Φραγκίσκα
Χερουβείμ Παναγιώτα
 
ΑΠΣ ΔΡΟΜΕΙΣ ΣΥΡΟΥ
 
Λαγουδάκης Στράτος
Παπουτσάς Τάκης
 
ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ
 
Αλεξανδρής Βαγγέλης
Μπαρμπαρή Ειρήνη
 
ΕΝΩΣΗ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΥΡΟΥ
 
Σκορδας Δημητριος
Κουλουμπης Παναγιώτης
 
Ο.Ε.Θ.Α.
 
Δεσύπρης Γιάννης
Βαμβακούσης Δημήτριος
 
 
ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ
 
4ο ΣΥΣΤΗΜΑ ΝΑΥΤΟΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΣΥΡΟΥ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΣΥΡΟΥ ΄΄ ΑΡΩΜΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΄΄
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΣΥΡΟΥ
ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΣΥΡΟΥ
ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΝΑΥΤΙΚΗ ΒΑΣΗ ΣΥΡΟΥ